En dan ineens kun je er niet meer omheen…een huisdier! Kinderen vinden het lief , schattig, leuk en spannend maar welk huisdier neem je en waar moet je op letten?

Als het aan mijn man ligt komen er geen huisdieren, maar ieder kind wil toch graag een huisdier? Misschien kunnen de onderstaande redenen hem toch overtuigen.

Redenen waarom een huisdier goed is voor de gezondheid én de ontwikkeling van je kind:

Het bevordert een gezonde levensstijl. Van wandelen met de hond tot het spelen met het konijn in de tuin, een huisdier helpt kinderen bij het aanleren van een gezonde levensstijl. Buiten zijn en bewegen is goed voor elk kind.

Geeft ze zelfvertrouwen. Een huisdier is ook goed voor het zelfvertrouwen van je kind. Als kinderen met succes een dier opvoeden, zullen ze zich goed voelen over zichzelf. Ze zijn trots op hun prestatie en dat zorgt ervoor dat het gevoel van eigenwaarde toeneemt.

Vriendje voor het leven. Huisdieren zijn altijd hartstikke blij om je te zien en vinden hun baasjes de leukste personen op aarde. Ze zijn geweldige maatjes, ongelofelijk trouw en hun liefde is onvoorwaardelijk. Kortom, ze zijn het beste vriendje voor je kind.

Het vermindert allergieën. Verschillende studies hebben aangetoond dat kinderen die opgroeien met huisdieren minder gevoelig zijn voor het ontwikkelen van allergieën en astma. Dit komt door de blootstelling aan huidschilfers van dieren en andere allergenen. Hierdoor ontwikkelen kinderen een sterker immuunsysteem.

Geeft ze verantwoordelijkheidsgevoel. Opgroeien met een huisdier brengt verplichtingen met zich mee. Het zijn immers geen dingen die je gewoon even in de kast kunt zetten als je het zat bent. Dieren moeten elke dag gevoerd, verzorgd en vermaakt worden. Dit vraagt om inzet en leert kinderen om verantwoordelijk te zijn.

Het biedt troost, vriendschap en veiligheid. Huisdieren bieden troost en vriendschap aan kinderen. Het maakt niet uit of je kind vrolijk is of een rotbui heeft. Kinderen vinden steun en voelen zich veilig bij hun huisdier.

Helpt bij het verbeteren van leesvaardigheid. Veel kinderen vinden het fijner om voor te lezen aan huisdieren dan aan mensen. Misschien komt dit omdat dieren niet oordelen of corrigeren. Hardop lezen is goed voor kinderen. Want hoe meer ze oefenen hoe beter ze worden.

Het heeft een kalmerende werking. Huisdieren hebben vaak een kalmerende werking op kinderen. Sommige kinderen zijn meer ontspannen in de buurt van dieren dan bij andere mensen. Ook zoeken ze steun bij hun huisdier als ze verdrietig, boos of overstuur zijn.

Het helpt met de ontwikkeling van het inlevingsvermogen. Een huisdier leert een kind dat er ook andere levende wezens op de wereld zijn. Zo kan het zich leren inleven in een ander. ‘Zou mijn konijn al honger hebben?’

Maakt ze gedisciplineerd. Huisdieren zorgen ervoor dat kinderen leren over discipline. Een kat moet dagelijks gevoerd worden en een hond moet meerdere keren per dag uitgelaten worden. Daarnaast leren ze ook hoe ze een dier moeten trainen zodat het naar hun luistert.

Leert ze over consequentie. De zorg voor een huisdier helpt kinderen bij het leren van consequenties. Als ze het dier niet goed verzorgen, zien ze daar de gevolgen van. Als vissen niet worden gevoerd, gaan ze dood. Als de kooi van de hamster of cavia niet wordt schoongemaakt, gaat het stinken.

Het zorgt voor gezelligheid en communicatie binnen het gezin. Een huisdier brengt vaak veel gezelligheid met zich mee. Van samen de hond uitlaten tot een konijn verzorgen of eten geven. Het zijn simpele taakjes die iedereen de kans geeft rustig aan te doen, van elkaars gezelschap te genieten en met elkaar te communiceren.

Het verlaagt je bloeddruk. Het aaien van een dier kan bloeddrukverlagend werken en daarmee eventuele angst verminderen. Als een kind opziet tegen een eerste schooldag of het spelen met een nieuw vriendje, kan knuffelen met een huisdier heel rustgevend werken.

Het vermindert eenzaamheid. Een huisdier kan je kind helpen als hij zich eenzaam of verdrietig voelt. Een hond, poes of konijn oordeelt niet. Huisdieren kunnen op latere leeftijd zelfs helpen depressieve klachten tegen te gaan.

Het leert over leven en doodgaan. Een huisdier geeft kinderen de mogelijkheid te leren over leven en dood. Hoewel de meeste ouders hun kinderen willen beschermen tegen verdriet, kan het meemaken en verwerken van de dood van een huisdier je kind later helpen omgaan met andere ingrijpende gebeurtenissen.

Het is leuk . Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat een huisdier gewoon heel leuk is. Of je nou een hond, kat of vogel hebt. Een dier brengt een hoop plezier met zich mee.

Bron: https://www.blogtribe.nl/blog/huisdier-goed-voor-gezondheid-ontwikkeling-kinderen/B500000315