Herkomst en Type

De Yorkshire Terrier is een gezelschapshond met zijn roots in Groot-Brittannië

Historiek

De Yorkshire, beter gekend onder de benaming Yorkshire Terrier, stamt uit het begin van de 19°eeuw. Het waren mijnwerkers die een kleine rattenverdelger zochten, die niet te groot was om in hun vestzak te kunnen stoppen. Deze mijnwerkers uit de streek van West Riding in Engeland kruisten ‘black and tan terriers’ met Paisleys, met Clyesdales, en ook nog met de Skye en de Dandie Dinmont Terrier. Als laatste werd daaronder ook nog de Maltezer gekruist.

Deze Yorkshire pups zijn momenteel beschikbaar

mannetjes op een blauw dekentje, vrouwtjes op een roze/bruin

Karakter van de Yorkshire Terrier

De Yorkshire Terriers een levendig, aanhankelijk, intelligent, waaks en zeer toegewijd aan de wil van zijn baasje. Zonder een luide blaffer te zijn, is hij een uitstekend waakhondje. Deze kleine Terrier heeft niet per se een tuin nodig, een korte wandeling is meer als voldoende. De Yorkshire Terrier is gek op spelen en bezit een bijna onuitputtelijke energie. Deze miniatuurhond wordt soms teveel beschouwd als een mode accessoire, nochtans is hij een mooi voorbeeld van de vasthoudendheid en het doorzetvermogen eigen aan het ras.

Socialisatie van de Yorkshire terrier

De Yorkshire Terrier pup past zich perfect aan, aan het gastgezin waarin hij terecht komt en kan dus zonder enig probleem op een appartement gehouden worden. Algemeen genomen komt de Yorkshire Terriër goed overeen met kinderen. Sommigen (maar dat zijn er heel weinig) tonen zich wat overmoedig ten opzichte van andere honden, maar de meeste komen goed overeen met andere honden en andere huisdieren.

Levensverwachting

De Yorkshire Terrier wordt 14 tot 15 jaar.

Gewicht en Grootte

Zijn schouderhoogte ligt gemiddeld tussen de 18 tot 24 cm. En zijn gewicht schommelt in de meeste gevallen tussen de 2 à 3kg, met uitzonderingen naar boven en naar beneden toe.

Vacht en Kleur

De volwassen Yorkshire Terrier heeft een zeer zijdeachtige en lange beharing en de Yorkshire Terrier pups worden niet zilvergrijs geboren, maar met halflang haar, dat zwart is met bruine aftekeningen (zoals U al op de biigevoegde foto kon merken).

Zijn Onderhoud

De Yorkshire Terrier is een hond die geen haar verliest. Gezien zijn lange haren moet hij dagelijks geborsteld worden. Indien U daarvoor geen tijd heeft, is het aangeraden om bij een trimsalon (of U kunt het zelf doen) wat korter te knippen, en dit 3 à 4 maal per jaar. Ook mag U uw Yorkshire Terrier1 à 2 maal per maand wassen en vergeet hierbij niet de oren te reinigen.

Gebruik van de Yorkshire Terrier

Tegenwoordig is deze kleine Terrier één van de rassen die men zéér veel tegenkomt, in het bijzonder in Groot–Britannië, waar zijn populariteit immens groot is. Omdat het een échte hond is in hart en nieren, maar in pocketformaat, is hij ook zeer gegeerd in Europa en Noord- Amerika.

De Yorkshire Terrier pup is heel leergierig, iets wat zijn baasjes in vele gevallen niet weten en dus uit deze gave geen profijt weten te trekken.