Herkomst en Type

De Shih Tzu is oorspronkelijk afkomstig uit China en is een gezelschapshond.

Historiek

Alhoewel de Shihtzu werd gehouden aan het hof van de Chinese keizer, is het in feite een kruising van tibetaanse rassen (voornamelijk de Lhassa Apso, die door de boedhistische monniken gefokt werd) en de pekinees, die uit China afkomstig is. Het ras zou in Engeland pas eerst in 1930 gekweekt zijn en het ras shihtzu is in China ontstaan in de 17° eeuw.

Deze Shih-Tzu pups zijn reeds verkocht…

(andere nestjes beschikbaar op 1 of 8 maart)

vrouwtjes staan op een bruin tapijtje, de mannetjes op een blauw

 shih tzu shih tzu   shih tzu

 

De Rasstandaard

De schouderhoogte van de Shihtzu bedraagt 25 tot 27 cm. en het gewicht ligt tussen de 4 tot 9 kg.

Karakter van de Shih Tzu

De shihtzu is een echt salonhondje, ideaal voor appartement of klein behuisde mensen. Lief, sociaal, aanhankelijk, rustig. De shihtzu leert verassend snel en speelt graag met kinderen.

Verzorging van de Shih Tzu

De shihtzu ruift niet en moet daardoor af en toe goed geborsteld worden, dit om het klitten van de haren te vermijden. Als u geen of weinig tijd zou hebben om uw shihtzu regelmatig goed te borstelen, dan kan u hem best een 3 à 4 tal keren per jaar laten bijknippen in een trimsalon. Dit maakt het onderhoud uiteraard veel gemakkelijker. Het beste is dat u ook regelmatig eens de gehoorgang van de shihtzu schoon maakt.

Vacht en Kleur

De langharige vacht van de shihtzu wordt in alle kleuren toegestaan, waaronder beige, zwart en rood, vaak met wit.

Opvoeding en Socialisatie van de Shih Tzu

Honden van dit ras komen over het algemeen zeer goed overeen met andere dieren en zijn uiteraard ook zeer gesteld op kinderen. Shihtzus blijven echter steeds zichzelf en gedragen zich steeds waardig, in welke situatie dan ook.

Lief en intelligent, een shih tzu is geen kleinzerige of tere hond. Het zijn vrolijke dieren, met een typische oosterlijke charme, aanhankelijk en zéér sociaal, maar tegelijkertijd ook zelfstandig en geen allemansvriend. De Shihtzu blaft weinig. De juiste schrijfwijze van de naam is feitelijk SHIH TZU, 2 losse woorden dus…

Beweging

Shihtzus zijn met een korte wandeling per dag reeds héél tevreden. De shihtzu stelt op dit gebied zeker geen grote eisen.