Herkomst

China en Groot-Brittannië zijn de bakermat van de Mops.

Historiek

De mops hond ontstond in China, zo’n 2.500 jaar geleden. Hij werd gekweekt in het milieu van de boeddhistische monniken, die het ras waarschijnlijk afleidden van geminiaturiseerde Tibetaanse Doggen. Het is pas in de zestiende eeuw dat er in Nederland mops puppies meegebracht werden door handelsreizigers. De verdere selecties werden in Engeland gemaakt. Hij werd dé geliefkoosde hond van koningen, kunstenaars en aristocraten.

Deze Mops pups zijn momenteel beschikbaar

vrouwtjes staan op een roze/bruin tapijtje, de mannetjes op een blauw

  

Superleuke Tibetaanse Spaniël puberpups momenteel beschikbaar (395 euro):

Karakter van de Mops

Zachtmoedig, speels, niet nerveus. Een gezelschapshondje zeer goed voor kinderen, aanhankelijk en sterk. Een echte komiek in huis, met een mopshond verveelt u zich nooit. Een mops komt ook goed overeen met andere gezelschapsdieren en huisdieren. Als u bezoek hebt, worden die mensen uitbundig verwelkomd.

Opvoeding van de Mops

Een mops is nogal gevoelig voor de intonatie van uw stem. Voor de rest is het best te doen om deze hond met zachte hand op te voeden. Harde strafmaatregelen zijn dan ook bijna nooit noodzakelijk.

Type Hond en Levensverwachting

Het is een typische Gezins– en gezelschapshond. Een mops leeft meestal zo’n 13 tot 15 jaar

Vacht en kleur

De toegestane kleuren bij de mops zijn : zwart, beige, crèmekleur en zilvergrijs met steeds een zwart masker. De mops heeft een zachte, glanzende beharing.

De Rasstandaard

De schouderhoogte bij een mops bedraagt ongeveer 25 tot 28 cm en het gewicht zo’n 6 tot 8 kg.

Zijn Verzorging

Weinig. U moet enkel de streek rond de oogjes proper houden. De losgekomen haren kan u gemakkelijk verwijderen met een rubberen borstel.

Beweging

Een mops is een hond die graag buiten speelt, maar hij kan zich ook héél goed aanpassen en zich snel thuis voelen in een flat. Een minimum aan beweging is voor hem reeds genoeg. U dient er wel op te letten dat u hem geen overdreven zware inspanningen laat doen wanneer het extreem warm is.