Herkomst

De Chihuahua is afkomstig uit Mexico

Type en Ontstaan

Het is een gezelschapshond en het ras ontstond in de 10 e eeuw

Deze Chihuahua pups zijn momenteel beschikbaar

vrouwtjes staan op een roze tapijtje, de mannetjes op een blauw

Karakter van de Chihuahua

Levendig, slim, eigenzinnig, dapper, ondernemend, aanhankelijk en grappig. 
Het kleinste hondenras ter wereld, maar daarom niet minder leuk. Een pittige metgezel, die aan jong en oud graag zijn kunnen zal tonen. Grote kindervriend, die toch zeer goed zijn mannetje staat tegenover grotere honden en waakt verrassend goed. Chihuahua hechten zich in het algemeen erg aan bepaalde personen en zijn trouw aan hun baasje. Doordat ze zo grappig en attent zijn is het heel moeilijk om aan hun charme te weerstaan.

Hoewel Chihuahua kleine honden zijn én zéér lief, is dat zeker nog geen excuus om hen te laten wegkomen met slecht gedrag of dat je gaat behandelen behandelen als hulpeloze kleine wezentjes. Je kalmeert je chihuahua beter niet door hem te zeggen “het is goed, goede jongen”, als hij blaft of gromt naar een andere persoon of hond, want dit is eigenlijk negatief gedrag. Uw puppy moet integendeel worden geprezen op ieder moment dat hij kalm, ontspannen en nieuwsgierig is naar nieuwe dingen. 

Sociale aanleg van de Chihuahua

De Chihuahua is een sociaal dier en houdt zowel van katten als honden. Ook andere huisdieren zijn geen probleem. Ook met kinderen en bezoek kan hij goed overweg. De Chihuahua pup is echter niet geschikt voor jonge kindjes die een hondje als speelgoed beschouwen.

Socialisatie is hyper belangrijk! Van zodra uw pup is ingeënt, breng je hem het  beste naar verschillende plaatsen om veel mensen, kinderen en andere kleine honden te leren kennen. In het begin doet U dit best zo vaak mogelijk.  Zo creër je voor je puppy positieve associaties.  Elementaire gehoorzaamheid klassen zijn sterk aanbevolen! Chihuahua zijn net zo handig als grote honden om commando’s en trucjes te leren.

De Rasstandaard

De Chihuahua wordt ongeveer 16 tot 22 cm. en heeft over het algemeen een gewicht  van 0,9 tot 3,5 kg

Zijn Levensverwachting

Een chihuahua wordt zo ongeveer 12-14 jaar oud

Vacht en Kleuren

Er bestaan kortharige en langharige Chihuahua. De langharige variëteit is het zeldzaamst. Ze kunnen in het wit, zwart, bruin, blauw, grijs of beige voorkomen met of zonder aftekeningen in andere kleuren.

Neus

Kleine neus en een kort snoetje, grote ogen en grote oren. Het ronde hoofdje is typisch voor  de chihuahua.

Beweging

In principe hebben Chihuahua niet veel nood aan beweging omdat ze zo klein zijn, krijgen ze binnenshuis dus voldoende beweging. Maar natuurlijk zegt deze rakker geen neen tegen een lange wandeling en kan hij gerust een paar kilometers u gezelschap houden. Bij grote hitte of fikse kou zit een Chihuahua liever binnen.

Verzorging van de Chihuahua

De langharige Chihuahua variëteit moet gewoon eens geborsteld of gekamd worden, vooral de streek rond de oren, de borst en de staart heeft wat extra aandacht nodig. 
De kortharige variëteit zo nu en dan met een rubberen borstel borstelen en de ogen proper houden..

Schrijfwijze

Vaak wordt de naam van deze lieve rashond mis geschreven: chiwawa, chiwuawua, chiwaha… Allemaal fout, want chihuahua is de enige correcte schrijfwijze.