Herkomst en Ancieniteit

De Berner Sennen werd door de Romeinse soldaten in Zwitserland geïntroduceerd, geraakt in de vergetelheid, maar werd ‘herontdekt’ in de 20° eeuw en kende vanaf dan een groot succes.

Historiek

Het is dank zij de inzet van Franz Schertenleib dat de berner sennen is blijven bestaan. Op het eind van de 19° eeuw stond de Berner Sennen op het punt te verdwijnen, maar die man had enkele Berner Sennen gevonden van goede kwaliteit, dit in het kanton van Bern. Hij selecteerde streng en kon zo definitief het ras van de ondergang redden.

De huidige benaming ‘Berner sennen’ dateert slechts van 1913.
Dit ras wint tegenwoordig snel aan populariteit In Europa en Noord Amerika

Deze Berner Sennen pups zijn beschikbaar op dit moment

vrouwtjes staan op een roze/bruin tapijtje, de mannetjes op een blauw

Karakter van de Berner Sennen

Een berner sennen is een evenwichtige hond die terzelfdertijd een zeer goede w aakhond is, maar onomkoopbaar en zeer trouw aan zijn gastgezin. Een Berner sennen is eveneens een zeer aandachtige hond, kalm en intelligent, die vrij weinig blaft (tenzij er werkelijk onraad is) Het zijn honden die slechts zelden van hun thuis weglopen, aangezien hun gevoel voor grenzen van hun territorium sterk ontwikkeld is.

Opvoeding van de Berner Sennen

De Berner Sennen dient op een evenwichtige en consequente manier te worden opgevoed, maar bovenal met veel liefde. De berner sennen pup is een bijzonder goede leerling, die echter zeer gevoelig is voor de intonatie van uw stem.

Opgepast ! Laat Uw opgroeiende Berner Sennen niet nodeloos de trappen oplopen. Hij mag gedurende zijn ontwikkelingsperiode, de eerste 18 maanden ongeveer, dus niet te veel belast worden. Deze hond heeft al zijn energie nodig om sterke beenderen aan te maken en om later goede gewrichten en pezen te hebben.

Sociale aanleg van de Berner Sennen

Berner Sennen zijn algemeen genomen zéér lief met kinderen, dewelke zij dan ook in bescherming nemen tegenover vreemden. Ze gedragen zich ook hun hele leven lang zeer goed met andere honden en huisdieren, voor zover Berner Sennen pups van jongsaf aan deze gewoon gemaakt werden.

Een Berner Sennen is een goede waakhond, maar hij zal zich zeker nooit agressief gedragen en zal ook niet overdadig blaffen.

Onbekenden worden wel met luid geblaf aangekondigd en hij zal ze ook goed in de gaten houden, dit zolang ze in de buurt blijven.
Tussenkomen zal een Berner Sennen enkel doen als de bezoekers zich agressief of zeer verdacht gedragen.

Gebruik

Was hij in de tijd van de Romeinen een vechthond, dan wordt de berner sennen reeds sedert zeer lange tijd gebruikt als een uitstekende herdershond, onvermoeibaar (ook in de bergen) en bestand tegen de grootste kou.
De Berner Sennen is tegenwoordig gepromoveerd tot een waakhond voor huis en gezin, maar in de eerste plaats tot een uitstekende gezelschapshond.

Grootte en Gewicht

Een Berner Sennen heeft in de regel een schouderhoogte, welke veelal ligt tussen de 55 en 70 cm.
en weegt meestal tussen 35 en 48 kg.

Zijn Levensverwachting

Deze mooie en trouwe rashond wordt ongeveer tussen de 10 en de 12 jaar oud.

Vacht en Kleur

De kleur van de Berner Sennen pup is hoofdzakelijk zwart met roestkleurige en witte aftekeningen.
Berner sennen hebben halflang, recht tot golvend haar, met een dikke ondervacht, wat uiteraard zijn ongevoeligheid Voor slechte weersomstandigheden verklaart.

Onderhoud

Eenmaal per week een berner sennen borstelen volstaat, voornamelijk de klassieke plaatsen waar zich knopen vormen, zoals achter de oren, aan de voorzijde van de hals en ter hoogte van de bovenbenen.