Herkomst en Type

De Basset  Hound is een uit Engeland afkomstige Jacht-, maar evenzeer een gezelschapshond

Historiek

Een tamelijk oud ras, stamt af van de bloedhond.  In 1883 werd de basset hound door de kennelclub in Engeland erkend maar er ontstonden twee stromingen: een die het jachtkarakter van het dier wilde behouden en een andere die het als een groteske gezelschapshond wilde fokken.  Uiteindelijk zijn het Amerikanen die erin geslaagd zijn uit de Basset Hound een sympathieke, luxe gezelschapshond te fokken die echter niets heeft ingeboet van zijn jachtinstinct.

Deze Basset Hound pups zijn momenteel beschikbaar

vrouwtjes staan op een roze/bruin tapijtje, de mannetjes op een blauw

Karakter van de Basset Hound

Levendig, sociaal, vrolijk en koppig.  De Basset Hound heeft een zeer goede neus en blaft op een prettige manier.

Opvoeding en Sociale aanleg van de Basset Hound

Zoals iedere jachthond zijn de Basset Hound pups eigenzinnige honden die met geduld moeten worden opgevoed. Daarom is een gehoorzaamheidscursus geen overbodige luxe.  Let wel dat een Basset Hound pup nooit mag worden uitgeput omdat hij al zijn energie nodig heeft om een goed en sterk gestel op te bouwen.

Deze honden zijn prima kameraadjes voor kinderen en kunnen goed opschieten met soortgenoten. Omdat het meutehonden zijn kunnen basset hound niet goed tegen eenzaamheid.

Levensverwachting

12 à 14 jaar

Rasstandaard

Kort van been met zware botten.  Gemiddelde schofthoogte is 35 cm.  Het gewicht draait rond de 25 kg.  Een zware hond voor zijn grootte.

Vacht

Bij de Basset  Hound zijn alle kleuren zijn toegelaten.  De beharing is kort, hard en glad.  De meest voorkomende kleur is wit met bruine en zandkleurige aftekeningen.

Verzorging

De vacht dient regelmatig geborsteld worden.  Zoals bij alle honden met hangende oren moet de gehoorgang regelmatig nagekeken worden op vuil.

Beweging

De Basset Hound heeft relatief weinig beweging nodig maar lange wandelingen en ravotten in de tuin zijn op zich geen probleem.